Premiul literar „Augustin Frățilă”

Nu organizez concursuri pe blog, nu promovez nici un eveniment dacă nu mă interesează și, în general, nu-mi place să mă implic în campaniile de marketing ale editurilor. Dar de data asta chiar am vrut să fac parte din proiectul Asociației Casei de Cultură.

Pe scurt, Premiul literar „Augustin Frățilă” oferă 10000 de euro (da, da, zece mii de euro!) pentru cel mai bun roman publicat în 2011. Trei critici literari – Alex Ștefănescu, Daniel Cristea-Enache și Dan C. Mihăilescu – aleg 5 cărți dintre cele înscrise în concurs, urmând apoi ca 20 de bloggeri (printre care și eu) să dea un punctaj fiecărei cărți. Autorul romanului cu cele mai multe puncte câștigă banii respectivi.

Aveți aici mai multe informații.

Știu că multora nu le place ideea ca un asemenea premiu consistent să fie acordat de niște bloggeri. Avem destule premii date de critici literari și de specialiști (în plus, selecția adevărată este făcută și aici tot de niște oameni competenți, până la urmă ei duc tot greul), de ce nu am avea unul în care cititorul de rând să aleagă și el?

Mi-a plăcut la nebunie ideea de a face ceva concret pentru un roman, pentru un autor. Contribuția mea o să fie minimă, dar tot înseamnă ceva. Am cumpărat și am recomandat cărți, dar acum e vorba de 10000 de euro! Cu banii ăștia un scriitor poate să facă așa de multe lucruri! Și dacă asta o să-l ajute să scrie o nouă carte, cu atât mai bine! Eu zic să lăsăm aerele și snobismul deoparte și să ne bucurăm că avem în sfârșit un premiul puțin mai consistent decât o diplomă și o strângere de mână.

6 thoughts on “Premiul literar „Augustin Frățilă”

  1. Juriul de 3 mi se pare super, de cuantumul premiului ce sa mai vorbesc… insa legat de bloggeri… cum vor acorda acestia punctajele?vor citit toate volumele din concurs? si nu ma refer aici la “books @ rainbowchild” sau la “chestii livresti”, par example. ce fac bloggari mai priceputi in a rontai piscoturi si in a recunoaste ca ii cam deranjeaza virgula (semnul de punctuatie) pe care ar folosi-o, cica, “randomizat”.

  2. @LS: Va trebui să așteptăm și să vedem cum o să-și motiveze fiecare alegerea finală 🙂

    Și da, se presupune că fiecare blogger citește cele 5 cărți alese de critici și dă un punctaj de la 1 la 5 fiecărei cărți.

  3. @Adriana: tot ce pot să spun e că nu eu am ales bloggerii 🙂

    Dintr-un anumit punct de vedere sunt liniștită: sunt convinsă că cei trei critici o să facă o selecție bună.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s