Lumânările ard până la capăt

Curtea Veche, Colecția Byblos, ediția a doua, 2011, traducere de Anamaria Pop

Cartea asta am cumpărat-o în aceeași zi cu Bunicuța pierdută. Voiam să mai citesc și alți maghiari în afară de Esterházy, care nu mi-a plăcut deloc.

Povestea din Lumânările ard până la capăt e cât se poate de clasică în comparație cu cea din Bunicuța pierdută, iar asta îi dă un farmec aparte. Nici nu mi se pare că o poveste despre prietenie și trădare, așa cum e asta, ar putea avea loc în vremurile noastre. Prietenii vin și pleacă azi, nu prea găsești oameni care să și rămână, sau care să vrei tu să rămână. Dar e de-ajuns să mă gândesc la mama și la O., care se cunosc și sunt la fel de apropiate de mai bine de 25 de ani, ca să-mi dau seama că they don’t make friendships like they used to… Bine, o am pe Martha, dar ea e așa de departe…

În fine, revenind la carte, am stat cu sufletul la gură ca să aflu de ce generalul și Konrád, odată prieteni inseparabili, ajung să nu-și mai vorbească timp de 41 de ani și de ce așteaptă generalul cu atâta nerăbdare reîntâlnirea cu cel care l-a trădat. Da, avea de gând să se răzbune, dar după ce a așteaptat atâția ani, după ce a ajuns la o anumită vârstă, vrea doar să i se confirme ce a bănuit că s-a întâmplat în acea zi la vânătoare…

Evident, la mijloc e o femeie. Evident, generalul avea prea mare încredere în Konrád și credea că acesta îi este mai apropiat decât în realitate. Evident, unul a dat totul, celălalt a profitat din plin de asta și tot nu i-a fost de-ajuns. Atunci unde e prietenia în povestea asta? E în anii aceia în care generalul nu bănuia nimic și în care Konrád încă se putea preface.

– Ar fi bine de știut, spune generalul de parcă ar vorbi pentru sine, dacă pur și simplu există prietenie. Nu mă refer la bucuria resimțită de doi oameni atunci când se întâlnesc, asta numai pentru că într-o anumită perioadă a vieții au gândit la fel despre anumite lucruri, au avut aceleași păreri și gusturi, aceleași preferințe. Asta nu-i prietenie. Uneori, am impresia că prietenia e cea mai puternică relație din lume… poate din cauza asta-i atât de rară. Ce stă la baza ei? Simpatia? E prea puțin… simpatia nu poate fi suficientă… doi oameni nu pot să rămână împreună doar pentru că se simpatizează. Poate altceva? Poate că la baza tuturor relațiilor dintre oameni există un grăunte de atracție erotică? […] Am crezut că prietenia este relația cea mai nobilă care poate exista între două ființe. […] Omul își imaginează că prietenia este o datorie; și tata a crezut la fel. Dar la fel ca îndrăgostitul, nici prietenul nu așteaptă răsplată pentru sentimentele sale. Nu dorește recompensă și nu-l consideră o persoană perfectă pe cel ales drept prieten, îi cunoaște greșelile și-l acceptă așa cum e, cu toate consecințele de rigoare. Acesta ar fi idealul. […] Dacă un om îi oferă celuilalt întregul optimism al tinereții, devotamentul maturității, iar în final îi dăruiește tot ce poate dărui cineva semenului său, încrederea oarbă, absolută, pasionată, dar vede că celălalt este infidel și ticălos, are oare dreptul să se simtă jignit, să pretindă răzbunare? Dar cel care se simte ofensat și vrea să se răzbune, cel înșelat și părăsit, a fost oare un prieten? Iată, cu astfel de aspecte teoretice m-am ocupat după ce am rămas singur.

A fost cea mai tristă carte despre prietenie pe care am citit-o…

3 thoughts on “Lumânările ard până la capăt

  1. „Poate că la baza tuturor relațiilor dintre oameni există un grăunte de atracție erotică?” Definitely not.

    Dar extrasul din spusele generalului este deosebit de bine găsit.

    (Pe de altă parte, nu pot să creeeed că citești „Dulcea mea doamnă/Eminul meu iubit”. OMFG.)

  2. @Béranger: eu sunt parțial de-acord cu ce zice el, bazându-mă pe experiențe trecute și prezente 😛

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s