The Prime of Miss Jean Brodie

 Penguin Books, ???

Când mă gândesc la profesorii care au contat pentru mine, mă gândesc la câțiva profesori din liceu. La facultate și la master am fost prea mulți și ei prea obosiți, vreo doi dacă mi-au fost dragi, din toți cei cinci ani, ceea ce mi se pare foarte trist. Iar profesorii care mi-au fost dragi au fost aceia care nu se limitau la programă, care ne povesteau multe alte lucruri în plus față de banalul manual, cu alte cuvinte, profesorii care ne umpleau capul cu fel și fel de povești, care nu ne puneau să repetăm lecția cuvânt cu cuvânt și care ne încurajau să gândim singuri.

Miss Jean Brodie este o astfel de profesoară. În anii ’30, aceasta este in her prime (în floarea vârstei) și alege un grup de șase eleve pe care le învață așa cum crede ea de cuviință: le povestește de călătoriile ei, de iubitul ei care a murit în Primul Război Mondial și le învață cum să țină mereu capul sus, indiferent de situație. Poate că nu pare mare lucru, dar metodele lui Miss Brodie sunt foarte diferite față de ale celorlalte colege de la Marcia Blaine, o școală cât se poate de conservatoare. De aceea, e nevoită să le spună fetelor să țină mereu cărțile deschise pe bancă, în cazul în care cineva (directoarea, altă profesoară) ar da buzna în clasă și ar vedea că, de exemplu, ora de istorie s-a transformat în ora de istorie personală a profesoarei.

Elevele sale sunt fascinate de Miss Brodie și de faptul că aceasta le duce la expoziții, le arată partea istorică a Edinburgh-ului și le invită la ceai la ea acasă, și acestea devin într-adevăr, la crème de la crème. Toți profesori știu că ele formează the Broadie set și că nu se aseamănă cu celelalte fete de la școală.

Meanwhile, I follow my principles of education and give of my best in my prime. The word ‘education’ comes from the root e from ex, out, and duco, I lead. It means a leading out. To me education is leading out of what is already there in the pupil’s soul. To Miss Mackay it is putting in of something that is not there, and that is not what I call education, I call it intrusion […].

Mi-o imaginez pe Miss Brodie ținând capul sus, sus în timp ce le explica asta elevelor sale.

Mă bucur când descopăr autori noi, mai ales dacă au mai multe cărți la activ și nu trebuie să aștept să scrie încă o carte ca să mă conving dacă să-i trec sau nu pe lista cu scriitori preferați 🙂 Încă nu pot să spun nimic sigur de Muriel Spark, doar că nuvela asta mi-a plăcut mult de tot.

 

 

11 thoughts on “The Prime of Miss Jean Brodie

 1. S-a facut un film cu un subiect asemanator, poate inspirat de cartea asta. Cracks, cu Eva Green in rolul profesoarei. Trebuie sa citesc cartea, am o slabiciune pentru povestile cu pensioane, orfelinate.

 2. @Ally, Yuki: în engleză sună minunat! În plus, mie îmi plac foarte mult anii ’20-’30, deci aș citi orice carte despre perioada respectivă.

  @naen: Eu știu că s-a făcut un film cu același nume, chiar după carte. Am văzut Cracks și mi-a plăcut mult, dar mi se pare că se abate mult de la subiectul nuvelei.

 3. Ioi, inca una din cartile mele preferate! Si evident, ma bucur ca ti-a placut. Filmul eu nu pot sa-l recomand, dar cartea da, o recitesc de fiecare data cand am ocazia :-)
  Si daca tot au fost mentionate carti cu scoli si orfelinate, nu stiu daca am apucat sa-ti spun ca anul trecut am reusit si am citit cartea mea preferata din copilarie si tot asa de faina era; “Daddy-Long-Legs” de Jean Webster, o poti descarca incl. *.epub de pe Gutenberg: http://www.gutenberg.org/ebooks/157
  XOXO

 4. Technical issue: se pare ca pe IE9 64-bit nu merg titlurile astea cu Cufon.

  ???: Nu stiu de unde ai luat poza copertei, dar la Penguin Books altele’s copertile. Penguin Classic paperback 2000. Prima editie a fost Macmillan 1961, dupa o publicare prealabila in The New Yorker magazine.

  Bun, acum m-ai facut sa vreau s-o caut si eu pe donsoara Cucu asta…

 5. @Octavian: mulțumesc de recomandare, deja am dw și pus-o pe reader, dar cum „O fată de preot” avea câteva capitole (deloc frumoase) despre o școală privată din ani ’30, o să fac o mică pauză, dar promit să o citesc asap 🙂

  @Béranger: cine folosește IE????? 😛
  Cât despre copertă, am căutat peste tot cartea pe care o aveam eu și nu am găsit-o 😦 Mi-a fost lene să-i fac poză, așa că am pus altă copertă de pe BD. Uite: http://www.bookdepository.co.uk/Prime-Miss-Jean-Brodie-Muriel-Spark/9780140022353

 6. Poate m-am tampit eu, dar nu am gasit niciun email de contact. Imi dai un semn pe adresa de email? Merci

 7. @Diana: aaaaaa, e tot filmul!!!! Ce mișto! Mulțumesc mult, mi-ai dat de lucru weekendul ăsta ;))

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s