A Room With a View

Vintage, 2009

Evident că am folosit sintagma din titlu de câte ori am avut ocazia, zicându-mi că ar trebui totuși să văd ce e cu cartea din care vine…

Se pare că cele mai bune cărți se citesc neprogramate, „din greșeală” chiar. Eram în metrou, în drum spre serviciu, când am terminat cartea pe care o citeam. Am strâmbat din nas la cărțile de pe reader pe care îmi propusesem să le citesc și m-am uitat la ce aveam prin celelalte fișiere, mulțumită lui Béranger 🙂 Așa am văzut A Room With a View și mi-am spus că acum chiar trebuie să o citesc.

Nu pot să descriu cât de încântată am fost încă de la primele pagini! Știam că din când în când e bine să mai faci câte-o pauză de la ce citești în mod obișnuit, dar nu credeam că un „clasic” o să îmi placă așa de mult! Cred că Forster m-a cucerit cu limbajul și abia apoi cu subiectul propriu-zis. (Și tocmai din cartea asta nu o să pot scrie nici un citat pentru că readerul e foarte mofturos atunci când e vorba de „îndoit colțurile” paginii și deși spune că bookmark added successfully, îți dai seama că de fapt e unsuccessfully când vrei să recitești paragrafele care ți-au plăcut și nu ai cum să le mai găsești 😦 Gata, nu mă mai plâng, revin la carte.)

Lucy Honeychurch vizitează Italia însoțită de verișoara ei mai în vârstă, Charlotte. Cred că însoțitoare e termenul cel mai potrivit, din moment ce pe vremea aia (cartea a fost publicată în 1908) o domnișoară avea nevoie de cineva care să o supravegheze mai mereu… În timp ce se aflau în Florența ajung să-i cunoască pe domnul Emerson și pe George, băiatul lui. Domnul Emerson are idei cam liberale și e obișnuit să își spună mereu părerea, fără să țină cont de etichetă, și l-a crescut pe George să facă ce-i spune inima, și nu societatea. Evident că Charlotte încearcă să o țină pe Lucy cât mai departe de cei doi… Mi s-au părut foarte faine paginile alea de început, în care era descrisă atmosfera din pensiunea de acolo, modul scorțos în care interacționau oamenii, eticheta care trebuia respectată pentru că altfel erai privit de sus și vorbit pe la spate etc., toate într-o engleză absolut minunată!

Mi-a plăcut modul în care au fost construite personajele: știi din prima care îți sunt antipatice și care nu și poți să ghicești cam cum o să se desfășoare acțiunea, dar fără să pierzi ceva din farmecul lecturii. Astfel, am simpatizat-o pe Lucy și am strâmbat din nas de fiecare dată când Charlotte își făcea apariția. L-am detestat pe Cecil, logodnicul lui Lucy, pentru că era un snob și jumătate și ar fi vrut să facă din ea o… o domnișoară de salon și mi-au plăcut Emersonii tocmai pentru că erau diferiți, ciudați, nelalocul lor pentru vremurile alea.

Cartea asta a fost ca a shortbread cookie (care sunt cei mai buni biscuiți din lume!!!): cu vreo 80% unt, dar și cu puțiiină sare; clasică până-n pânzele albe, dar cu o doză de nonconformism 🙂

15 thoughts on “A Room With a View

 1. Nici pe Sony bookmark-urile nu-s 100% sigure (de pilă, ai pe un ecran scris “72” pe post de “pagină”, pe următorul ecran “72-73”, şi pe următorul “73”; când fac bookmark pe o pagină, ghici unde îmi pune bookmark-ul? unde nimereşte).

  Prefer să ţin minte numărul de pagină. Apoi, pe PC, copiez textul din ADE.

  Spre ruşinea mea, n-am citit nimic din E. M. Forster. (Vezi că ar trebui să ai 6 cărţi de el, din care “Room with a view” în două ediţii.)

 2. Nici eu n-am citit-o (tot spre ruşinea mea :) ) deşi zace pe raft de vreo trei ani. Poate acum mă urnesc. Cred că nu m-a tras aţa şi din cauza că am văzut filmul (cel din 85, de James Ivory cu Helena Bonham Carter). Dacă nu l-ai văzut îl recomand. Maggie Smith joacă foarte bine rolul lui Charlotte.

 3. Nici eu nu am reusit sa o citesc pana acum, dar macar am scuza ca nu posed un exemplar inca. Ti-am ascultat sfatul si am dat comanda de ea pe bookdepository. Asa frumos ai scris despre carte, incat abia astept sa imi ajunga si sa intre pe lista mea de lecturi :)

 4. De acord cu tine ca nimerim din greseala (de cele mai multe ori) peste cartile bune! Eu o am pe asta in biblioteca, poate ma apuc la un moment dat de ea, daca zici ca ti-a placut asa mult.
  Cat despre readere, eu am un Kindle si ma enerveaza si pe mine ca nu ma pot intoarce (nu usor, in orice caz) la pasajele care mi-au placut, nu pot sublinia (adica pot, dar nu e chiar acelasi lucru) si nu pot rasfoi. De-aia imi iau pe Kindle doar carti usurele, cu care nu vreau sa incarc rafturile bibliotecii, si in general carti pe care stiu ca nu o sa vreau sa le citesc a doua oara.

 5. @Béranger: aha, deci problema asta o au și alte readere. Deși să știi că cel vechi al meu se ținea de cuvânt: dacă adăugam un bookmark, apoi adăugat rămânea 🙂 Mulțumesc mult pentru cărți, sigur o să mai citesc ceva de Forster în viitorul apropiat.

  @Andreea: am auzit numai de bine în ceea ce privește filmul, deci clar o să-l văd! Poate chiar mâine, că o să fiu all by myself toată ziua 🙂

  @Simona: sunt convinsă că o să-ți placă mult. E o carte cât se poate de plăcubilă! 😀

  @optzecea: dap, l-am pus pe listă! 🙂

  @Mădălina: eu citesc doar cărți în engleză pe reader – pentru că nu mai dau banii pe ele 😀 Dar uneori, când dau peste o carte bună, îmi pare așa de rău că nu o am și în format fizic, să o văd în bibliotecă, să știu că pot oricând să o răsfoiesc, așa cum ziceai și tu. Mă bucur că am un reader bun, dar tot îmi comand mult prea multe cărți. Old habits die hard!

 6. Cum ti s-a parut Michelangelo electric? Sunt foarte curioasa, eu am vrut sa o citesc acum o luna si am renuntat dupa vreo 50 de pagini.

 7. @Andreea: nici pe mine nu m-a încântat, dar o să scriu zilele astea despre carte și o să vezi atunci de ce 🙂

 8. Am inceput si eu cartea asta, tot in format electronic, dar cand am constatat ca, asa cum spune Ionuca:

  “Mi-a plăcut modul în care au fost construite personajele: știi din prima care îți sunt antipatice și care nu și poți să ghicești cam cum o să se desfășoare acțiunea”

  mie tocmai chestia asta nu mi-a placut si i-am dat delete (plus ca mi-am amintit ca vazusem candva filmul).

  Profit de ocazie sa-i multumesc si eu lui Beranger aici pentru toate informatiile utile despre ebooks de pe blogul lui – si sa ii spun ca lipsa comentariilor e foarte neplacuta pentru cititor, care nu poate nici multumi, nici pune intrebari, nici contrazice (civilizat).

 9. @A Reader:

  1. Platforma Tumblr nu permite comentarii (în sensul obişnuit al termenului).

  2. Voiai să mă contrazici (civilizat) cu privire la Kindle? Better not…

  3. Vezi că toate cărţile ePub în româneşte pe care le oferi la tine pe blog suferă de faimoasa hibă a neafişării caracterelor româneşti! Cel puţin, aşa se comportă Adobe Digital Edition pe Windows XP SP3. Soluţia universală este aceea de a include un font în ePub (declarat corespunzător şi utilizat aşijderea). Până şi papagalii de la Nemira fac asta. Vezi că am pe undeva o postare pe tema diacriticelor.

 10. ce frumoasa coperta are cartea.
  eu am vazut filmul (care BTW mi s-a parut extraordinar; auzisem de el via Dream Theater care aveau intr-o piesa insertii audio din film). mie imi vine foarte greu sa citesc cartea daca am vazut deja filmul. daca am citit cartea intai, atunci sunt curios sa vad si filmul. :)

 11. logodnicul lui Lucy e Cecil nu Cyril… oricum nu contează, ambele nume sună aiurea, la fel ca şi personajul :-)
  tocmai am citit cartea şi mi-a sărit în ochi detaliul ăsta :-)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s