I am Nujood, age 10 and divorced

Three Rivers Press, 2010

Nu știu ce să scriu despre cartea asta. Că am citit-o în câteva ore și că încă nu pot să trec peste ea? Că mi se pare incredibil, inuman, strigător la cer că există: 1. țări în care este posibil ca fete de 10-11-12 ani să se căsătorească; 2. tați care își mărită fetele la o asemenea vârstă pentru bani; 3. mame care le spun că „așa e viața, trebuie să taci și să înduri că așa am făcut și eu, iar la un moment dat o să te obișnuiești”?

Nujood nici nu știe bine câți ani are. În sătucul în care locuia, nimeni nu se obosea să-i înregistreze pe nou-născuți. Crede că are cam 10 ani când tatăl ei o anunță că urmează să se mărite cu un bărbat de ~30 de ani. Nu știe ce înseamnă asta, așa că nu protestează. Oricum, nimeni nu ar fi ascultat-o. După nuntă este dusă de soțul ei acasă și violată încă din prima seară. A doua zi, soacra și cumnata o felicită că devenise femeie. O femeie de 10 ani. Mai mult, devine cea mai tânără femeie care să obțină un divorț. Nujood este un simbol: după ce cazul ei a fost mediatizat, alte fetițe căsătorite cu forța și-au luat inima-n dinți și au cerut ajutor.

În unele țări asta se numește trafic de carne vie, pedofilie, iar în altele căsătorie. Dacă astea sunt „tradițiile” din anumite țări, nu pot decât să mă bucur că m-am născut aici și să sper că situația se va schimba în bine în țările respective pentru că nimeni nu merită să fi tratat așa, cu atât mai mult niște copii.

9 thoughts on “I am Nujood, age 10 and divorced

  1. @Béranger: nu știu exact. Am citit acum câțiva ani un articol despre asta, dar parcă fetele erau măritate de pe la 14-15 ani, iar băieții erau un pic mai mari decât ele. În plus, cred că la ei nu ar conta dacă o instanță judecătorească ar anula căsătoria.

  2. @Béranger: atunci e foarte rău că se întâmplă așa ceva! Dar având în vedere că ei au propriile lor legi, noi ce putem face?

  3. Să facem săpun din ei?

    Acum, serios. Chestia cu propriile lor legi înseamnă neintegrare. Neintegrare VOITĂ! Cam la fel cu milioanele de arăbeţi şi negrotei care dau foc la maşini în Paris, care-ţi dau în cap în Londra, ş.a.m.d. Ăia ar mai putea fi expulzaţi la o adică (dacă nu-s cetăţeni), dar ăştia ar trebui să intre la puşcărie dacă nu se conformează legilor şi normelor de civilizaţie din ţara (sau continentul!) în care se află.

  4. @capricornk13: vaaai, dacă ai ști de când când vreau să o citesc! Gata, acum nu mai am nici o scuză 🙂 Merci!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s