Eating Animals

Penguin Books, 2010

Cartea o am, evident, de la Octavian. Spun evident pentru că Octavian a devenit sursa mea de cărți bune (ah, ce echipă ar fi făcut cu luciat!!!). Nu știu de ce am fost așa de dornică să citesc o astfel de carte. Sunt vegetariană de aproape trei ani și am renunțat la carne nu pentru că îmi era milă de animale, ci pentru că m-am scârbit de pulpe și piept de pui (carne de porc nu mai mănânc de ani buni, de vită mâncam doar ocazional, iar mezelurile și alte asemenea produse nu mi-au plăcut niciodată în mod deosebit). Nu mâncam nici carne de pui prea des, dar am ajuns la concluzia că din moment ce nu-mi mai face plăcere, mai bine renunț de tot la ea. Ba mai mult, de când sunt vegetariană am început să gătesc mai mult (și mai bine, zic eu, sper să zică și alții) și nu simt deloc că îmi lipsește carnea.

Deci, de ce aș citi o carte despre animale care urmează să fie transformate în pulpe, șunculiță, friptură, aripioare, tocăniță etc? Pentru că voiam să știu ce înseamnă producția de carne; voiam ca atunci când cineva îmi spune că nu e sănătos să nu mănânci carne, să-i spun că nu e sănătos să mănânci carnea din ziua de azi și voiam, pur și simplu, să citesc încă o carte scrisă de Foer.

Studiul (eu îl văd ca pe un studiu) este plin de povești. Foer nu te plictisește cu un limbaj tehnic, încâlcit și prăfuit, ci îți spune povești despre animale. Cu toții știm cum sunt crescute găinile în baterii, cum sunt crescuți porcii și vitele în ferme. Cu toții știm cum sunt omorâte animalele. Dar preferăm să facem abstracție de asta. Ei bine, o persoană care ține cât de cât la sănătatea sa și care e măcar puțin open-minded nu ar trebui să ignore așa ceva.

Foer s-a documentat timp de trei ani de zile înainte să scrie Eating Animals. A mers la ferme și în abatoare, a vorbit cu angajații care au fost dispuși să stea de vorbă cu el, a studiat rapoarte despre industria cărnii din SUA și a scris despre atâtea lucruri strigătoare la cer, încât numai un tâmpit le-ar putea trece cu vederea. Poate că la noi lucrurile nu sunt chiar atât de rele, dar la capitolul ăsta nu avem cum să fim cu mult în spatele americanilor. Nimic nu mai e natural la animalele pe care le consumă: speciile au fost modificate genetic ca să mănânce cât mai puțin și să ia în greutate cât mai repede; animalele sunt îndopate cu antibiotice ca să supraviețuiască în condițiile mizere din fermă; sunt tratate într-un mod inimaginabil de către cei care lucrează acolo și, nu de puține ori, ajung să fie jupuite de vii.

Maybe all we need is better labels so we can make wiser decisions about the fish and fish products we buy? What conclusion would most selective omnivores reach if attached to each salmon they ate was a label noting that 2.5-foot-long farmed salmon spend their lives in the equivalent of a bathtub of water and that the animals’ eyes bleed from the intensity of the pollution? What if the label mentioned the explosions of parasites populations, increases in diseases, degraded genetics, and new antibiotic-resistant diseases that result from fish farming?

Iar acesta e un citat destul de blând… Poate dacă ni s-ar repeta mereu toate chinurile prin care trec animalele ca să ajungă în farfuriile noastre am sta să ne gândim dacă să punem pulpele alea de pui în coș sau nu… De ce ar fi un porc tratat diferit față de un câine, un pui tratat diferit față de o pisică? Tot animale sunt și ele. De obicei nu sunt atât de militantă, dar chiar am fost șocată de ce am citit aici. Cred că dacă nu aș fi fost vegetariană, cartea asta m-ar fi „convertit”.

Just how destructive does a culinary preference have to be before you decide to eat something else? If contributing to the suffering of billions of animals that live miserable lives and (quite often) die in horrific ways isn’t motivating, what would be? If being the number one contributor to the most serious threat facing the planet (global warming) isn’t enough, what is? And if you are tempted to put off these questions of conscience, to say not now, then when?

Chiar așa, atunci când?

4 thoughts on “Eating Animals

  1. Pingback: Tweets that mention Rainbow Books -- Topsy.com

  2. @Spadez: cred că e prea vizual pentru mine 🙂

    @Astrid: mulțumesc 🙂 Sper să ți se pară interesantă cartea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s