Time’s Arrow

Vintage, 2003

Începuse promițător cărțulia asta și acum am văzut că a fost și pe lista scurtă de la Booker Prize-ul din 1991, dar degeaba, în final m-a lăsat rece.

Știu că mai sunt cărți ale căror personaje trec prin timp în sens invers – în loc să îmbătrânească, ele întineresc – dar e prima carte de acest fel pe care o citesc. De aia mi-a și plăcut la început. Ce mi s-a părut ciudat și pe alocuri enervant a fost faptul că povestitorul e o conștiință prinsă în trupul celui care întinerește. Ea, conștiința, observă schimbările prin care trupul trece, vede cu ochii lui și aude cu urechile lui, dar nu poate să controleze corpul respectiv și nici nu are acces la amintirile lui. Poate doar să observe, nu să acționeze.

Găselnița cu adevărat interesantă este că autorul a inversat totul: nu doar curgerea timpului, ci și mișcările. Dacă, de exemplu, o masă se termină cu resturile care sunt aruncate la gunoi, în carte masa începe cu resturile care sunt luate din gunoi, puse înapoi pe farfurie, farfuria pusă înapoi pe masă, îmbucăturile restituite pe farfurie și tot așa. La fel pentru mers, pentru citit (paginile nu se dau de la dreapta la stânga, ci de la stânga la dreapta), pentru conversații (se începe cu ”la revedere” și se ajunge la ”salut”) etc. Ingenios mod de a spune o poveste! Apoi mai e și misterul: corpul aparține unui doctor care se pare că are un secret teribil, iar pe măsură ce citeam îmi doream mult să aflu cât mai repede ce are de ascuns. Evident că doar spre final am aflat.

Oh, the disgusted look on women’s faces as they step backward through a doorway, out of the rain. Never watching where they are going, the people move through something prearranged, armed with lies. They’re always looking forward to going places they’ve just come back from, or regretting doing things they haven’t yet done. They say hello when they mean goodbye. Lords of lies and trash—all kings of crap and trash. Signs say No Littering—but who to? We wouldn’t dream of it.

În schimb, mi s-a părut ciudat că acea conștiință „simțea” că lucrurile nu erau așa cum trebuie și aștepta ca la un moment dat să înțeleagă lumea în care era. Dar asta înseamnă că știa că lucrurile nu stăteau așa, că dacă doctorul rupea piciorul unui pacient și îl scotea înapoi pe hol nu așa trebuia să fie, că dacă mergeai la o prostituată nu ea îți dădea bani ție. Și atunci? Mirarea conștiinței în fața lumii în care se afla nu m-a convins deloc și cum povestitorul nu m-a impresionat, la final nu m-a impresionat nici cartea.

Normal că e interesant să privești lumea ca și cum te-ai uita la film de la sfârșit la început, tocmai pentru că nu faci asta în fiecare zi, ceea ce înseamnă că e o ocazie unică, un eveniment cu totul și cu totul special. Din păcate, cartea mi s-a părut departe de a fi ceva special.

7 thoughts on “Time’s Arrow

  1. Dar ce parere ai de faptul cum este prezentat Holocaustul? Mi s-a parut teribila ideea ca doar asa are un sens, privit invers… Discrepanta dintre iluzia binelui asa cum parea ca este vazut din perspectiva constintei captive si inocente si ceea ce a fost de fapt (un rau peste puterea conceperii) si felul cum a fost construita, pe mine unul m-au impresionat extrem de mult.

  2. @Alex: în lumea aia care mergea invers, unele lucruri avea mai mult sens așa decât în mod normal. La partea cu Holocaustul am tăcut și am citit, nu am vrut să comentez, nici măcar în gând. Înțelegeam șiretlicul autorului, dar eu în continuare vedeam numai atrocități și suferință.

  3. Pai cred ca asta a si fost intentia lui… Sa sublinieze cat de lipsit de orice sens a fost totul… Dar spuneam ca procedeul in sine, ideea mi s-a parut speciala, demna de luat in seama… si prin asta si cartea…

  4. @Alex: da, asta am spus și eu că m-a impresionat, mai ales că a fost prima carte de genul ăsta pe care am citit-o 🙂 Merci de link, o să mă uit mai târziu la filmuleț. Am văzut că sunt filmări și cu Terry Pratchett, alea cred că o să-mi placă un piiiiic mai mult 😀

  5. @Ana: da, bine spus! Îîn timp ce o citeam mi se părea că prea repede trec anii, că ar fi putut să dezvolte mai mult povestea.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s