Casa Verde

Editura Humanitas, Seria Mario Vargas Llosa, 2006, traducere de Mona Țepeneag

Nu mai știu exact când am primit cartea asta de la Dragoș, dar știu că a trecut ceva timp de atunci. Mi-a dat-o pentru că i-am spus că îmi place Llosa, iar din câte țin minte, lui nu prea i-a plăcut cartea, dar s-a gândit că poate o să fie pe gustul meu.

Și a fost. Dar nu de la început, ci abia de la jumătate încolo. E clar că m-am dezobișnuit de cărți din astea, în care nu primești totul mură-n gură. Mi-a fost foarte greu să mă obișnuiesc cu stilul cărții: acum povesteau personajele din Santa María de Nieva, în rândul celălalt apăreau furtunile de nisip din Piura, cinci rânduri mai încolo se vorba despre Casa Verde, apoi despre indieni… Nu știam dacă acțiunile aveau loc în prezent sau în trecut, dacă personajele cu aceleași nume erau aceleași personaje… Primele 100 de pagini au fost criminale.

Dar am continuat să citesc pentru că îmi plăcea povestea. Sau, mă rog, poveștile. Abia spre final îți dai seama că toate personajele au legătura unele cu altele și chiar dacă cele două orașe sunt cât se poate de diferite – Santa María de Nieva se află în junglă și e abia mai mare ca un sat, iar Piura e în deșert, are mahalele și chiar și un bordel (Casa Verde) – personajele sunt cele care leagă cele două orașe.

În Santa María de Nieva creștinii se războiesc cu păgânii: pentru cauciuc, pentru piei, pentru fete… Fetele sunt luate cu forța de la triburi și educate de măicuțe. Apoi, după ce au fost aduse pe „calea cea bună”, nu au decât două variante: să devină servitoare sau prostituate. Minunat destin, mai bine păgâni, zic eu… Triburile sunt trase în piept de către cei cu care fac afaceri, iar asta în cel mai bun caz. Evident că au loc multe abuzuri, multe nedreptăți, iar unele pasaje au fost atât de crude încât mi-a fost greu să le citesc.

În schimb, în Piura situația e puțin mai liniștită. Asta până când se deschide Casa Verde și bărbații încep să frecventeze cu regularitate localul. Dar femeile se răzbună cu vârf și îndesat când, conduse de preot, dau foc bordelului 😀 Mi s-a părut îngrozitor cum erau tratate femeile în cartea asta: pasate de la unul la celălalt, nevoite mereu să își găsească un bărbat, un protector, violate, răpite, bătute… Oribil!!! De exemplu, Bonifacia este luată dintr-un trib, crescută de măicuțe, alungată de la mânăstire, aproape violată de viitorul ei soț, pasată de la unul la altul de verișorii acestuia, ca în final să ajungă să lucreze în Casa Verde!

– Și dumneavoastră le-ați lăsa să rămână sălbatice, dom` sergent? spuse Oacheșul.
– Foarte bine că le civilizează, spuse sergentul. Dar nu cu forța.
– Și ce să facă bietele măicuțe, dom` sergent, spuse Roșcovanul. Știți cum sunt păgânii ăștia. Spun da, da, da, dar când să le trimiți pe fete la mânăstire, nici vorbă, și ia-le de unde nu-s.
– Și dacă ei nu vor să se civilizeze, ce ne pasă nouă, spuse Piciul. Fiecare cu obiceiurile lui, și ducă-se dracului!

Ce îmi place la Llosa e că până acum nu am citit două cărți de el care să fie la fel (bine, Elogiu mamei vitrege și Caietele lui don Rigoberto nu au cum să nu semene). Sunt autori pe care cred că pot să-i recunosc după felul în care scriu, dar până acum am dat peste cinci Llosa, nu peste unul singur. M-am bucurat că a luat Premiul Nobel pentru că față măcar citisem patru cărți scrise de ele până atunci (cele două de mai sus, Orașul și câinii și Mătușa Julia și condeierul) și toate mi-au plăcut. Așa că, yey, a luat Llosa Nobelul 🙂 Recunosc, ăsta a fost motivul principal pentru care am citit acum Casa Verde. Îmi era dor de cărțile lui, dar le-am tot amânat. Așa cum fac cu Saramago, Elif Shafak etc.

Mai am încă două cărți de-al ale lui, evident că necitite. Nu știu când o să mă apuc de ele, dar sper să nu fie iar peste un an.

9 thoughts on “Casa Verde

 1. Îhm… ciudăţică, doamna carte.

  În altă ordine de idei… citeşti Froooooooooooooooooooooid! Ză puta madre! (Puteai măcar să-l citeşti în nemţească.)

  Drept e că şi eu mi-am propus să citesc următoarele (cam la bătrâneţe, dar…):
  Freud – Au-delà du principe de plaisir.epub
  Freud – Cinq leçons de psychanalyse.epub
  Freud – Considérations actuelles sur la guerre.epub
  Freud – Introduction à la psychanalyse (I).epub
  Freud – Introduction à la psychanalyse (II).epub
  Freud – L’avenir d’une illusion.epub
  Freud – Le moi et le ça.epub
  Freud – Ma vie et la psychanalyse.epub
  Freud – Malaise dans la civilisation.epub
  Freud – Moise et le monothéisme.epub
  Freud – Nouvelles conférences.epub
  Freud – Pourquoi la guerre.epub
  Freud – Psychanalyse et médecine.epub
  Freud – Psychologie collective et analyse du moi.epub
  (da, asta e limba în care le-am găsit, şi provin din OCR)

  Dacă reuşeşti să vrei să citeşti un PDF, îţi pot da
  Tauber, Alfred – Freud, the Reluctant Philosopher.pdf

 2. @Béranger: eu aș zice interesantă 🙂 Cât despre Freud, ah, dacă ar fi neamța mea așa de bună încât să-l citesc în original…

  @Ally: Hmmm, a fost cumva tradusă cu titlul de ”Rătăcirile fetei nesăbuite”?

 3. Eu aveam un prof care zicea așa, cărțile de știință sunt ușor de citit în orice limbă. Acum…Freud e la limita științei, așa cum o percepem noi astăzi. Eu îl mai pierd și în românește prin unele cărți, termin pagina și nu știu ce am citit.

 4. @Ally, Béranger: e una dintre cărțile pe care nu le am 🙂 Dar cred că o să o cumpăr, că îmi place titlul 😀

  @hiacint: dar nu citesc ca apoi să dau examen din ce am învățat. Citesc ca să mă lămuresc în legătură cu anumite lucruri și am marcat pasajele care mă interesează, așa că pot să revin oricând la ele. Nici nu știu de ce o citesc, poate să mă conving că e normal ce visez și să ajung în stadiul în care visele nu mă mai afectează 🙂

 5. Pingback: Revista blogurilor, 6-19 octombrie | bookblog.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s