Omoară-mă!

Editura Polirom, colecţia Ego.Proză, 2010

Vă spun încă de la început, cartea asta este cât se poate de obsesivă, de hipnotică. La fel ca Ramona cea din carte, am căzut în plasa doamnei Manea: i-am luat poveştile de bune şi nu m-am putut desprinde de ele. Mă hrăneam cu ele, se lipiseră de mine şi nu puteam să le las.

Povestea e destul de dark, dar nu cred că se putea altfel. Totul începe când doamna Manea o ia pe Ramona sub aripa ei protectoare. Prima are 60 şi ceva de ani, cealaltă abia 23. Nimic suspect atunci când doamna îi propune să se mute la ea, dar de la un punct încolo totul o ia razna.

Nu mai aveam vârstă, nevoi sau dorinţe. Pe ai mei îi sunam destul de rar şi fără prea mare chef. Nu credeam că ar fi putut să înţeleagă starea mea de bine. Ce să le explic? Nici doamna Manea nu se vedea cu prea multă lume, poate renunţase să socializeze din cauza mea.

Încetul cu încetul, cele două se izolează de restul lumii şi doar fantomele trecutului doamnei Manea mai ajung la ele. Doamna Manea este o povestitoare incredibilă: amorurile ei inventate par atât de reale încât Ramona ajunge să le retrăiască. În cele din urmă ajunge dependentă de aceste poveşti, iar la primul semn de răzvrătire din partea ei, doamna Manea o închide în casă, o leagă, o obligă să o asculte în continuare. Cine ar fi crezut că o bătrânică e în stare de asemenea gesturi extreme?

Cartea nu se termină cu bine, dar nu vreau să  spun ce şi cum. Eu am suferit puţin pentru că ştiam ce se întâmplă: mi-ar fi plăcut să-mi fi putut şterge din minte toate părerile pe care le citisem despre carte înainte să mă apuc de ea. Sunt convinsă că atunci aş fi fost şi mai intrigată de poveste. Dar cum aşa ceva nu se poate, încerc măcar eu să nu dau prea multe amănunte. Oricum, e o carte de nota 10!

One thought on “Omoară-mă!

  1. Pingback: Rainbow Books

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s