Fecioarele despletite

Editura Eminescu, 1982

Daca eu nu sunt in stare sa ma mobilizez de bunavoie, ma mobilizeaza visele. Dupa ce am visat numai Hallipi o noapte intreaga, am pus mana si am citit cartea. Nu cred in semne, asa ca nici nu am gasit vreun mesaj ascuns in carte. Dar m-am bucurat de ea si de reintalnirea cu Hortensia Papadat-Bengescu.

Nu stiu cat de placuta e HP-B de copiii de liceu, dar din mutrele plictisite ale fostilor mei colegi, cred ca nu prea. Cred ca am fost cam 3-4 copii care am ascultat-o pe profa facandu-ne un rezumat la ciclului Hallipilor, iar la sfarsitul orei avem o harta cu personajele si cu relatiile dintre ele. Am plecat acasa naucita de numarul personajelor, de decadenta lor, de tot. Atunci, in a X-a, am citit Concert din muzica de Bach si de atunci tot vreau sa citesc si celelalte carti.

Fecioarele despletite se potriveste cat de cat cu visul meu. Conacul exista, familia mare exista, capul familiei exista, destramarea se petrece. Dramele familiei Hallipa sunt dezbatute de Mini, Nory si buna Lina, fie cu voce tare acasa la Lina, fie sunt spuse in soapta in tramvai sau cu glas incet in timp ce personajele se plimba prin Cetate. Ceea ce parea la inceput a fi o familie unita si numai buna de luat ca model, se dovedeste a fi plina de secrete care in cele din urma o vor macina si o vor dezbina.

In afara de visatoarea Mini care in volumul asta e personaj-reflector (hmmm, oare asta sa fie termenul?), toate celelalte personaje sunt descrise minutios, iar portretele nu sunt dintre cele mai flatante. Apuci sa indragesti un personaj, ca mai apoi sa te faca sa iti para rau. Cei buni sunt neaparat slabi si toti profita de ei, altii sunt puternici si ingamfati (cum altcumva?).

Cu toate personajele astea decadente si cu drama Hallipilor care tot creste in intensitate, cartea mi s-a parut cat se poate de… feminina. Poate din cauza soaptelor si a vestilor cu iz de barfa sau poate datorita viselor cu ochii deschisi ai lui Mini, sa-mi fie iertat daca eu am vazut cartea ca una care e mai degraba indragita de femei. Iar ca lista sa fie totusi mai lunga, mai adaug plimbarile cu trasura, eticheta, crizele Lenorei, ambitia Elenei de a face o partida stralucita… Chestii femeiesti, pana la urma 🙂

4 thoughts on “Fecioarele despletite

  1. Eu sigur nu. Nu stiu exact ce a patit, nici ai mei nu au putut sa ma lamureasca. O sa ramana un mister 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s