Lampa cu caciula

Editura Polirom, colectia Ego.Proza, 2009

Nici nu stiu de unde sa incep. Mi-a placut asa de mult cartea, inca am impresia ca orice as scrie nu o sa redea cu exactitatea placerea cu care am citit ieri, toata ziua, povestirile astea. Nu sunt o mare fana a povestirilor, dar ca si in cartea lui Teodorovici exista un personaj central, care apare cam in toate povestirile si care le “leaga” cumva. Iar acest personaj e un baiat care locuieste la tara, dar care nu are nume, asa ca o sa-i spun Baiatul.

Vazusem scurtmetrajul Lampa cu caciula si mie mi s-a parut cam trist, asa ca ma asteptam ca macar povestirea sa fie la fel, daca nu chiar toata cartea. Ei, uite ca nu a fost asa. Am ras ieri la aproape fiecare povestire, ba spus pe ardeleneste, “m-am spart de ras”. Imi permit sa-l asez pe Florin Lazarescu alaturi de Sorin Stoica si Ioan Grosan, cei doi autori romani ale caror carti mereu ma fac sa izbucnesc intr-un ras de nestapanit. Povestirile sunt minunat de simplu scrise, le parcurgi cu repeziciune la inceput, apoi cand vezi ca deja ai ajuns la jumatatea cartii incepi sa te gandesti ca o sa o termini mult prea repede si nu vrei asta, asa ca incerci sa le savurezi mai incet, nu te mai grabesti. Cel putin eu asa am facut.

Dintre personajele memorabile din carte trebuie musai sa amintesc de nea Mihai, un batran care pazeste un iaz plin de pesti, care fugareste braconierii de pe o motocicleta veche si invartind o bata de-asupra capului. Iar partenerului lui de discutii de un crap pe nume Iliuta :)) Iar nana Lenta e o femeie masiva, 150kg, care le trage la masele, nu gluma, cu un sot mic si pepernicit, cu 3 copii si multi nepoti, cu care face instructie si pe care-i pune la lucru. Cat despre Baiat, face si asta o gramada de prostii. Dintre scenele pe care le-am citit cu mare placere face parte si bataia cu discurile de pick-up:

– Pazea, Dan Spataru!
M-am culcat imediat la pamant, ca pe front. Zbarrr!… Dan Spataru pe langa urechile mele. M-am ridicat si am contraatacat in forta:
– Verdiiiiiiiiiiiiiiii!
[…] Eram ranit destul de grav. Ma nimerisera de doua ori: Fratii Petreus la coaste, Romica Puceanu la piciorul stang. […] La cativa pasi mai incolo, vara-mea, din aceeasi echipa cu mine, se vaiata de ceasul mortii, tinanadu-se cu mainile de sale.
– Cine te-a pocnit?! am intrebat-o in soapta.
Mi-a raspuns cu glas stins, de muribund:
– Ion Dolanescu…

Am terminat povestirile azi in metrou, in drum spre casa. Imediat ce am pus cartea in geanta mi-a venit sa o iau iar si sa o recitesc. Over and over again. Nu am mai citit de mult o carte care sa ma faca sa ma simt asa bine, care sa fie atat de inocenta si comica. Si daca pana acum toata lumea lauda romanul lui Florin, Trimisul nostru special, sper ca de acum incolo sa aud din ce in ce mai mult de Lampa cu caciula 🙂 Jos palaria!

In fine, tocmai cand eram pe punctul de a ma lasa pagubas de armamentul modern, hotarandu-ma sa ma intorc la prastia mea primitiva, palma mi-a alunecat pe spatele unui obuz de tanc ca pe cel al unui peste. Poetizez. De fapt obuzul era cam ruginit. Si ce m-am gandit eu? N-ar strica sa-i dau un lustru, frecandu-l de trotuar.
M-am apucat serios de treaba. A trecut mama pe langa mine si m-a intrebat intr-o doara:
– Dar tu ce mesteresti acolo?
I-am raspuns si eu tot intr-o doara:
– Uite frec o bomba!
– Nesimtitule, a izbucnit mama, pocnindu-mi una dupa cap. Sa nu mai vorbesti prostii, ca te omor cu mana mea.
Mersi, dar nu era nevoie. Ma puteam descurca de minune si singur.

5 thoughts on “Lampa cu caciula

  1. Pingback: Cum a fost la tîrgul Bookfest « Florin Lăzărescu

  2. Acum trebuie sa o citesc si eu!!!! Trebuie sa recunosc ca alte prezentari ale cartii nu au fost asa de interesante….multumesc

  3. ei bine, eu nu am citit seria de povestiri, dar te cred pe cuvant ca este captivanta mai ales ca a fost facut chiar şi un scurt-metraj după “Lampa cu căciulă” multi-premiat in afară, avându-l pe Radu Jude drept maestru de ceremonii.

    🙂

  4. Pingback: Rainbow Books » 2009(?)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s