On cats

Editura Harper, 2008

Cartea am cumparat-o in noiembrie anul trecut, din Barcelona. Eram in FNAC si ma uitam la cartile in engleza. Erau multe si frumoase si as fi vrut sa le cumpar pe toate (hehe), dar trebuia sa aleg doar una. Prima data m-am uitat neincrezatoare la On cats. Vorba Teroristei (btw, mi-e tare dor de tine!): inca o carte despre pisici? Bine, problema nu era cu “inca o carte despre…”, ci “oare asta o sa fie diferita?” Pana la urma am cumparat-o, cu tot cu micul defect de pe supracoperta – nu, nu aveau alta sa mi-o schimbe, era ultima; nu, nu primeam nici o reducere pentru respectivul defect. Bine, bine, am luat asa cum eram, gandindu-ma ca tot n-am citit nimic de Lessing si ca ar trebui, iar in cele din urma, cat de proasta poate sa fie o carte despre pisici?

Spre deosebire de The unadulterated cat a lui Pratchett si despre peripetiile Henriettei, care atunci cand le-am citit aveam impresia ca vorbesc despre pisici din desene animate sau din povesti – pisici care fac numai nazdravanii, care scapa cu bine din orice situatie etc – ei bine, cartea asta m-a lasat masca inca de la primele pagini. Nu era nimic infrumusetat, nu am dat peste pisici jucause si care aveau o viata cat se poate de en rose, ci am descoperit pisici adevarate, in carne si oase, care aveau dureri cand nasteau, care isi omorau din pui cand aveau prea multi, care fusesera abandonate de stapani si acum ajunsesera street cats, ce mai, am intrat in adevarata lume pisiceasca.

M-a uimit cat de bine poate sa inteleaga Doris Lessing pisicile. Nici eu nu le consider “doar niste animale”, uRMa mi se pare de foarte multe ori ca un copil rasfatat, are unele gesturi cat se poate de umane, dar niciodata nu am privit-o din aceeasi perspectiva ca Lessing. E atenta la toate miscarile pisicilor, stie ce vrea “sa spuna” o pisica atunci cand miauna intr-un anume fel, stie sa interpreteze orice miscare din coada, orice gest, orice mustacire a lor.

One day, hearing a howl from him I had never heard before, I looked out and he was balancing on his three legs, and he was lifting his head to howl. This was not one of his histrionic efforts, but from the heart, a cry of anguish, and when he had dispersed the tension, the pain, the bewilderment, the disgrace of his absent leg, he lay down for a while, but then got himself up and cried. It made my blood run cold, made me frantic with frustration, because he was living through a nightmare and he could not understand it and I could not explain it to him.

Sunt multe pagini triste in carte pentru ca, din pacate, nici vietile pisicilor nu sunt numai lapte si miere, dupa cum spuneam. Mi-a placut foarte, foarte mult cum e scrisa. Nu pot decat sa-mi imaginez cum sunt celelalte carti, daca una despre pisici i-a iesit asa de bine. Abia astept sa-mi cumpar alta carte de ea, tot in engleza 😀

8 thoughts on “On cats

 1. Ce rau imi pare ca n-am o carte de Lessing la indemina, chiar as fi inceput sa citesc acum. 😦

  Of, zise el ignorind cele 7836372 de carti necitite pe care le avea in biblioteca.

 2. Iti urmaresc blogul cu interes de ceva vreme incoace si iti recomand sa citesti “the Golden Notebook” de aceeasi autoare minunata!(daca vrei, ti-o pot imprumuta). M-ai facut sa imi comand cartea “on cats”, dar din pacate am de astptat vre-o 3 spatamani… Nu mai am rabdare!!!!

 3. @ Un turist literar: Lasa, ai timp sa-ti cumperi 😉

  @ maria: hiii, chiar ai putea sa imi imprumuti cartea?? Ti-as fi recunoscatoare! Eu ma gandeam sa comand The fifth son – mi-a fost recomandata de mai multe persoane. Dar nu spun nu nici Notebook-ului 😀

 4. eu am “povestiri africane”. sper sa ma si apun de ea cat de curand. daca esti setata pe autoare, ti-o pot imprumuta insa. ca pana o citesc eu, mai dureaza un pic. ca am carti in asteptare.

 5. incearca si ‘the good terrorist’, mie mi-a placut foarte mult si tine-te bine cand o sa citesti ‘ the fifth child’, asta cu pisicile o sa ti se para banala 🙂

 6. @ jane: merci, dar vreau sa citesc Doris Lessing in engleza 🙂

  @ Yuki: ‘nteles, sa traiti, o trec si pe aia pe lista 🙂 Eh, normal ca nu o sa mi se mai para asa de minunat scrisa, dar carte, in esenta ei, tot o sa imi placa muuuult de tot 😀

 7. Pingback: Rainbow Books » 2009(?)

 8. Pingback: Rainbow Books » Dewey

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s