Intamplari in irealitatea imediata

Editura Art, colectia Mari scriitori romani, 2009

In acelasi fel in care fotografia care ma reprezenta umbla din loc in loc contempland prin geamul murdar si prafuit perspective mereu noi, eu insumi dincoace de sticla, imi plimbam mereu personagiul meu asemanator in alte locuri, vesnic pivind lucruri noi si vesnic neintelegand nimic din ele. Faptul ca ma miscam, ca eram viu, nu putea fi decat o simpla intamplare, o intamplare care n-avea niciun sens, pentru ca, asa cum existam in asta parte a vitrinei, puteam exista si dincolo de ea, cu acelasi obraz palid, cu aceiasi ochi, cu acelasi par spalacit care ma aduna in oglindp intr-o figura rapida si bizara, greu de inteles.

Ma asteptam ca o carte cu un asemenea titlu minunat sa fie si ea minunata. Ma asteptam ca mult laudatul Max Blecher sa ma dea pe spate. Eh, cum am spus-o de atatea ori inainte, o sa incerc sa nu ma mai astept la prea multe. Dar nici asa rea nu a fost. Mi-au placut cateva intamplari din irealitatea imediata, dar nu m-am impacat bine per total cu cartea. Iar acum sunt din nou intr-o dilema: sa mai citesc Blecher sau nu? Si daca ma hotarasc ca da, ce anume?

8 thoughts on “Intamplari in irealitatea imediata

 1. Nu e vorba de sursa copertilor de carte pe care le gasesti pe toate site-urile de librarii si edituri, ci a pozelor si tablourilor.

 2. Iti recomand “Inimi cicatrizate”, aproape intrutotul autobiografica… Dar daca te hotarasti s-o citesti, be prepared for a very rough side of life…

 3. e totusi vorba de literatura romana interbelica – ma-ntreb cat ar (mai) putea sa te ‘dea pe spate’ asa ceva. dar, in contextul lui, blecher ramane o figura inedita, alaturi de alti ne-prea-canonizati (din fericire) ca fantaneru sau h. bonciu.

  p.s. hint (ca tot esti consumatoare de literatura contemporana, pare-mi-se): nu crezi ca proza de tip ‘exuvii’, sa zicem, s-ar putea incadra in traditia asta a celor 3 mai sus mentionati? 🙂

 4. @ Laura: sa stii ca am fost impresionata de viata lui, asa ca sigur o sa citesc cartea recomandata de tine. Merci 🙂

  @ voroncas: ba sa stii ca ar putea, doar ca in Intamplari nu am gasit prea multe pasaje care sa ma faca sa uit de lumea de afara si sa ma trimita inapoi cu multi, multi ani.

  Cred ca toata lumea iubeste Exuvii, iar eu nu ma indepartez de la regula 🙂 Nu stiu ce sa zic acum, acolo, pe langa stil, erau si multe, multe povesti frumoase. Poate de asta m-a indragostit de cartea aia, iar asta a fost doar so und so 🙂

 5. sfatul meu este sa o mai citesti o data tot pe asta. Blecher nu este important, dupa parerea mea, pentru calitatea operei, ci pentru calitatea si stranietatea universului sau interior.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s