Cum sa uiti o femeie

Editura Polirom, colectia Fiction Ltd, 2009

Incep cu coperta si transmit mai departe ce a spus Dan Lungu la lansarea cartii: in poza de pe coperta nu este Simona Popescu, nici sotia autorului. Iar poza e facuta in Brasov.

Apoi trebuie sa spun ca imi place foarte mult titlul, desi are iz de self-help: cum sa fii cel mai bun, cum sa te dezvolti pe plan profesional, cum sa-ti imbunatatesti relatiile cu ceilalti, cum sa uiti o femeie… Ma asteptam ca la un moment dat sa mi se serveasca o reteta de-a gata, mai ales ca Dan Lungu e si sociolog. Ba chiar asteptam sa descopar cum procedeaza altii cand vor sa uite pe cineva, ca sa-mi imbogatesc acest gen de cunostinte pentru data viitoare cand va fi nevoie.

Ghinion! Andi habar n-are de ce intr-o zi tot ce a mai gasit de la tipa cu care traise in ultimul an si jumatate era un bilet de adio. Nu primeste nici o explicatie, nu stie unde s-a dus Marga, tipa pur si simplu a disparut din viata lui. Si zau daca nu m-am tot gandit si eu cum sa pleci pur si simplu, fara sa spui de ce, fara sa dai de inteles ca treaba nu mai merge si ca nu mai e mult pana sa-ti strangi bagajele si sa pleci? “Depasisem cumva consecintele psihologice imediate ale intamplarii si ma intrebam, de fapt, cum e posibil ca doi oameni sa rupa brusc o relatie ca si cum unul dintre ei ar fi murit. Si nu o relatie oarecare, de vecini de palier, ci una de maxima intimitate.”

Andi si Marga lucrau la acelasi ziar; el la departamentul de investigatii, unde la inceput se vazuse mare justitiar si se visa dand in vileag afaceri murdare, demascand afaceristi, facand Dreptate. Dreptatea lui nu era aceeasi cu dreptatea sefului sau, care se folosea de acele investigatii ca sa aiba pe cine santaja. Cat despre Marga, ea lucra la rubrica de divertisment, parca asa se numea, lua interviuri unor vedete locale, si culmea, chiar ii placea rubrica sa.

Oricum, Marga nu mi s-a parut un personaj prea simpatic. Crescuta in puf de mica – tatal fusese membru de Partid -, rasfatata, frivola, egoista si egocentrica, mai ales egocentrica. De fapt, cu cat am citit mai multe despre Marga, cu atat mi-a venit mai usor sa cred ca motivul pentru care l-a parasit pe Andi se datoreaza unui capriciu si atat. “Ea era singura pe lume si se simtea bine in aceasta postura. Asa cum era singura la parinti si nu regreta nici o clipa ca nu are macar un frate. Tot ce era pe termen lung era formulat la persoana intai singular. Si asta nu e totul! Nici in viitorul apropiat eu nu-mi aveam locul.” Viitorul apropiat al Margai se rezuma la cumparat produse cosmetice, luat un interviu pentru ziar si o plimbare prin magazine.

Normal, sunt amintirile si gandurile lui Andi, dar eu cred ca a intuit destul de bine cum era Marga. Atunci de ce a mai stat cu ea? De ce nu s-a despartit el mai repede de ea cand a vazut ca oricum nu “isi avea locul” in viitorul imaginat de aceasta? Nu din iubire, asta-i clar, ci cred ca din comoditate. Ii era bine cu ea. Era asa, caldut. Putin TLC, o mana pe care sa o tina intr-a lui pe strada, cineva cu care sa gateasca acasa, cineva cu care sa ii asculte pe vecinii de de-asupra cum se cearta etc. Cand Marga pleaca, el nu sufera ca un indragostit, ca cineva care a pierdut persoana iubita. Cel mai mult il deranjeaza lipsa motivului.

Daca ma gandesc mai bine, nici Andi nu mi-a fost tare simpatic :)) Iar despre Set, pastorul adventist la care acesta ajunge sa stea, si despre practicile si ideile adventiste nu am chef sa scriu, desi reprezinta o parte importanta a romanului. Dupa mine, partea aia merge doar citita.

Imi place ca Dan Lungu s-a axat mai mult pe literatura decat pe sociologie in acest roman si, la fel cum mi-a scris si in dedicatia de pe carte, este un roman in care “incearca sa se reinventeze”. Eu zic ca i-a reusit, desi e cam trista povestea. Dar, in cele din urma, e bine scrisa si asta conteaza, nu?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s