Persepolis

Vintage Books, 2006

Trebuie sa-i multumesc lui L. pentru ca mi-a spus de carte. Eram in Baia Mare, beam un ceai si povesteam despre carti. Mi-a spus ca citise pe un blog o recenzie la o carte foarte interesanta. Era despre viata unei fete din Iran, dar era ca un comic book. Era convinsa ca mi-ar placea.

Saptamana trecuta am fost la Anthony Frost si, in timp ce incercam sa ma hotarasc care editie din The Graveyard Book a lui Gaiman o vreau, am vazut o alta carte, respectiv Persepolis. Dupa ce am rasfoit primele pagini mi-am dat seama ca de fapt pe ea o vreau.

Si a fost o decizie tare buna. Intre timp am gasit cartea lui Gaiman in format electronic *hihi*, iar acum mi-am descoperit o noua pasiune: graphic novels. Incredibil cata viata pot sa dea desenele lui Marjane Satrapi cartii! Si ca tot am pomenit de viata, din pacate e si multa suferinta in cartea ei. Isi incepe povestea in 1980 cand, dupa revolutia islamica, a devenit obligatoriu ca toate persoanele de sex feminin sa poarte valul. Apoi povesteste despre condamnari si executii, despre razboi si asa-zisii martiri, despre ingradirea multor libertati. A descris aceeasi tara si aceleasi vremuri pe care le intalnisem si in Reading Lolita in Teheran.

Chiar daca familia lui Marjane nu o ducea chiar rau, parintii o trimit pe aceasta in Viena, ca sa-si termine studiile acolo. Tot ce i se intampla lui Marjane, de la inceputul pana la sfarsitul cartii, e cat se poate de interesant. Descrie viata de zi cu zi in Iran, povesteste despre familia ei, incearca sa explice pe intelesul tuturor ce au insemnat acele vremuri pentru oamenii “moderni” ai Iranului si cat de greu le-a fost sa accepte noile conditii. Iar experientele ei din Viena nu sunt nici ele mai “vesele”. Ajunge sa aiba prieteni anarhisti, sa ia droguri, abia termina liceul. Iar dupa 4 ani de stat acolo se intoarce in Iran unde, desi razboiul se terminase, puterea era tot in mainile extremistilor.

Cartea e mult mai emotionanta, iar mai sus e o simpla trecere in revista a intamplarilor. M-a impresionat tare mult cartea, iar momentan e “cartea anului” pentru mine. Sper ca o sa fie tradusa si la noi, e pacat sa nu ajunga la cat mai multa lume. Iar filmul il vad in seara asta, am zis.

17 thoughts on “Persepolis

 1. Imi marturisesc ignoranta: nu am citit nicio graphic novel; dar merita incercat, din cate vad 🙂
  In al doilea rand, in afara subiectului: unde ai gasit un asemenea dispozitiv care tine cartea deschisa??? Mi-ar placea sa achizitionez asa ceva.

 2. Daaaa, sa stii ca e o experienta foarte misto! Mi-a placut tare mult cum se completa povestea cu desenele!

  Cat despre bookchair, eu l-am luat de la Carturesti, dar am vazut si la Anthony Frost, parca mai mare si sigur mai ieftin :-< Ma consolez cu gandul ca al meu are materialul colorat :))

 3. Ma bucur mult ca ti-a placut cartea! Eu am comandat-o pe Amazon, in varianta cu doua volume.
  Am vazut si filmul, e f bun, mi se pare ca a fost propus si la “Oscar pt animatie”.
  Si am gasit filmulete cu Marjane pe youtube, eram curioasa cum arata in realitate, daca are semnul ala pe nas. Il are. :))
  A parasit din nou Iranul, acum locuieste in Franta.

 4. @ Roxa: n-ai mult de asteptat 😀

  @ L.: Ce misto e si filmul, chiar acum s-a terminat! 😀 Si m-am uitat si pe youtube si daaaa, are alunita :)) Ce ma bucur ca mi-ai spus de carte! Merci mult de tot! >:D< Abia astept sa merg acasa ca sa putem dezbate pe indelete subiectul! 😀

 5. @ mezzanine: Nu zic ca Ratatouille nu a fost misto, dar cooomeee on… 😐 Naspa!

  @ L.: Incerc sa ajung pe 14 aprilie, poate prin ceva minune ajung si mai repede! Oricum, nu mai e mult! 🙂 Sa imi scrii daca vrei sa iti aduc carti, bine? 🙂

 6. eu am vazut intai filmul. dar imi pare clar ca asa o carte cerea o desavarsire in cinematografie. faina prezentarea. inspira.

 7. si sa stii ca te asteapta cuminte (cartea) intr-o mansarda unde se ajunge pe cai ocolite, dar pline de soare si pisici! 🙂 huguletzi

 8. Pingback: Rainbow Books » 2009(?)

 9. Pingback: Rainbow Books

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s