Evanghelia dupa Isus Cristos

Editura Polirom, 2003

Uf, ce m-am mai chinuit cu cartea asta. Nu prea am avut cand sa citesc, asa ca a devenit “carte de metrou”, desi tocmai asa ceva nu e. Mi-a placut mai putin decat celelalte doua carti de Saramago pe care le-am citit pana acum (Eseu despre orbire si Intermitentele mortii), dar nici asta nu e de lepadat.

Subiectul e cat se poate de delicat, sa zic asa, pentru un crestin, fie el practicant sau nu. Cand esti obisnuit sa pomenesti numele Domnului cu smerenie si cand esti invatat toate acele lucruri minunate despre Doamne-Doamne, o asa carte iti poate parea, cum s-a si intamplat de fapt, ca fiind o erezie.

Am trecut peste partea cu erezia si am citit cartea ca pe un roman care nu are nimic de-a face cu Biblia, si Biserica, si Dumnezeu, ci in care s-a nimerit ca personajele principale sa aiba nume biblice si atata tot. Trebuie sa recunosc ca romanul lui Saramago este cat se poate de lumesc si, desi nu exclude interventia divinului, tot ce se intampla pe pamant pare tare real, lucrurile chiar “se leaga”, au sens.

Un Iisus-om, un Iisus simplu pion in mainile unui Dumnezeu care vrea sa aiba si mai multi adoratori, care vrea sa isi extinda dominatia asupra lumii intregi, desi stie care e pretul pe care trebuie omenirea sa-l plateasca pentru asta – Inchizitia, cruciadele etc – si Diavolul de care Dumnezeu are nevoie, caci ce ar fi Binele fara Rau?, o carte cat se poate de laica si poate ofensatoare pentru unii, dar care e bine a fi citit ca simpla opera de fictiune, asa cum sunt mai toate cartile.

5 thoughts on “Evanghelia dupa Isus Cristos

  1. siiigur!!! vai ce dragut!! de-abia astept.
    acum ca am citit si recomandarea ta despre urmatoarea carte ma face sa o vreau si pe aia! 😛 ceea ce devine deja prea mult 😛
    saru’mana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s