Mansarda cu portocale

Editura Polirom, 2006

Ma gandesc de ce m-am apucat exact de treaba asta noua cu spaniola. Cred ca in primul rand am vrut sa am ceva numai al meu, ceva cu totul diferit de lumea literara in care functionez, diferit de cronicile literare, de colectiile de proza si de polemicile din reviste, ceva diferit chiar si de literatura romana pe care o predau la facultate. Apoi am scris despre asta exact asa cum povestesc sau scriu despre lucrurile care ma entuziasmeaza. Sunt cel mai bun promoter, atata timp cat nu mi se cere sa o fac. Am vrut sa promovez spaniola, Spania din Bucuresti, Institutul Cervantes, profesorii de acolo, pur si simplu pentru ca eu ma bucur de toate astea si m-as bucura sa se bucure si altii.

Si eu chiar m-am bucurat de cartea asta. Daca nu ar fi avut subtitlul de “puzzle spaniol”, poate ca as fi fost putin nedumerita de diversitatea textelor si nu as fi stiut unde sa o incadrez: la jurnal si impresii de calatorie, cronici de carte si articole? Asa nu mai imi bat capul cu asta: are un pic din toate, dar nu atat de mult incat sa te saturi.

Recunosc ca cel mai mult mi-au placut “paginile de jurnal”, dar de impresionat m-a impresionat admiratia asta pe care Luminita Marcu o are pentru Spania, pentru limba si literatura spaniola. Uite un om entuziasmat, care cauta sa citeasca mai multe despre tara pentru care a facut o pasiune, care merge la cursuri de limba spaniola si incearca sa te convinga prin entuziasmul ei sa ii dai si tu o sansa, iar dupa ce citesti ce a scris despre Madrid, nu se poate sa nu iti fie ciuda ca nu ai cum sa ajungi acum! acolo.

Chiar mi-ar placea sa ma mai joc cu asa “puzzle-uri” despre mici obsesii.

8 thoughts on “Mansarda cu portocale

  1. ma bucur ca ti-a placut 🙂
    eu am savurat cartea asta si planuiesc sa o recitesc in viitorul apropiat. m-a facut sa ma indragostesc si mai tare de spaniola.

  2. Excelenta carte! Din ea am aflat de romani celebri care au iubit Spania. E scrisa cu multa atentie pentru cuvant.
    La multi ani! Carti bune si multe in 2009!

  3. @ palconi: la multi ani si tie 🙂

    @ to-morrow: mi-a placut, nu zic ca nu, dar pana sa o consider excelenta mai este 🙂 Carti bune si tie, ca doar avem de unde alege.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s