Ghidul manierelor moderne


Editura Runa, 2007

Incepuse asa de bine cartea asta! Chiar credeam ca o sa fie un self-help book care o sa-mi placa.

Da, este un ghid al manierelor moderne – maniere in public, la serviciu, in comunicare, vestimentare, gastronomice, la masa, de adresare etc, etc, etc – dar, din pacate, este un ghid al manierelor moderne britanice. Cartea e intesata cu nume de personalitati si referiri la evenimente care s-au intamplat in UK, iar eu m-am simtit ca o alien printre ele – de unde sa stiu eu de scandalul David Beckham vs menajera *sau ce era aia* sau ca unul dintre cainii printesei Anne l-a omorat pe cainele preferat al reginei Elisabeta?!

Unele sfaturi pot fi aplicate peste tot si sunt chiar bine de tinut minte: cum sa raspundem la e-mailuri – nu in 6 luni! :)) -, cum sa refuzam politicos o invitatie, cum sa ne exprimam condoleantele, dar mai erau si alte obiceiuri tipic britanice, care la noi nu sunt asa de des intalnite: cum sa procedam in privinta toast-urilor, cum sa scriem scrisori de multumire – ma rog, cica ar trebui sa renuntam la aceasta practica invechita – cum sa trimitem si sa raspundem invitatiilor la petreceri etc. Daca asa statea treaba cu britanicii si in 2005 cand a aprut cartea, imi pare rau sa aflu ca inca sunt atat de scortosi si conservatori. Pe de alta parte, in carte se vorbeste si de petreceri la care se consuma droguri, iar unul dintre sfaturi este ca la petrecerile restranse, nu intrebati daca aveti voie sa consumati droguri decat daca sunteti foarte siguri pe ce teritoriu va aflati. Ce ti-e si cu manierele astea moderne…

Un singur lucru mi-a placut mult de tot la cartea asta: faptul ca autorul nu a folosit un ton patronizing, ca nu si-a dat aere de atotstiutor si de persoana foarte importanta ale carei sfaturi trebuie sa le urmezi negresit.

Doua sfaturi mi s-au parut ca ar trebui aplicate, zi de zi, si in Bucuresti, desi nu cred ca ar da rezultate:

Daca tineti usa deschisa pentru cineva sau asteptati sa treaca si nu vi se multumeste, spuneti cu voce tare: “Multumesc foarte mult.”

Daca vedeti pe cineva aruncand un gunoi, ridicati-l de jos si dati-i-l inapoi: “Cred ca v-a cazut asta.

Chiar daca nu a fost atat de rea, tot ma las de self-help books. Pur si simplu nu le gust. Dar visez la o carte care sa iti spuna cum sa fii bookaholic si sa faci in asa fel incat sa nu iti dai toti banii pe carti, sau in care sa fie tot felul de metode ingenioase de a-ti aranja cartile in biblioteca, sau sa iti arate care e pozitia perfecta in care sa citesti fara sa – te doara spatele, iti amorteasca mana sau fundul, si alte asemenea prostioare. Pana atunci, pauza de la astfel de carti.

5 thoughts on “Ghidul manierelor moderne

  1. anul trecut era sa iau bataie in 2 ocazii diferite dupa replica “ma scuzati, ati scapat asta”. in RO simtul umorului lipseste des…

  2. Unora le lipseste si rusinea. Cel putin mie mi-ar veni sa intru in pamant de rusine daca cineva mi-ar spune asa ceva.

  3. “Dar visez la o carte care sa iti spuna cum sa fii bookaholic si sa faci in asa fel incat sa nu iti dai toti banii pe carti”
    Spune tot, spune tot! Pentru ca de azi ai voie din nou sa cumperi carti, vreau sa stiu daca ti-ai cumparat ceva si ce anume!:)

  4. si eu vreau sfaturi de pozitii pt citit! si sa adauge si sfat pt citit atunci cand ti-e frig si stai sub plapuma, dar nu poti folosi manusi, pt ca asa ai da paginile ff greu!
    different subject: nu gasesc decat tarom, cu 220 euro minim 😦 need to talk.

  5. Nici eu nu citesc self-help books, dar am dat din intamplare in librarie peste “Cum sa fii o lady.Mic tratat de eleganta” – este de-a dreptul adorabila.si amuzanta 🙂 din pacate 30 lei mi s-a parut cam mult pentru un “capriciu” 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s